ΝΙΚΟς ΠΗΛΟΣ
Ο Νίκος Πηλός είναι ένας βραβευμένος φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής με έδρα την Αθήνα. Έχει ταξιδέψει εκτενώς για να καταγράψει πολέμους, φυσικές καταστροφές, φτώχεια, κοινωνικοοικονομικούς αγώνες και πολιτιστικές αλλαγές. Το έργο του δημοσιεύεται τακτικά σε κορυφαίες διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά και εκτίθεται σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Από την πρώτη του αποστολή στο Λίβανο το 1988, έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 60 χώρες καλύπτοντας πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως, την ανατροπή του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τηη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τον πόλεμο στο Ιράκ, τη σύγκρουση του 2006 στο Λίβανο και την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας το 2011.
Από το 2008 και μετά ασχολήθηκε με την ελληνική και την κυπριακή
οικονομική κρίση και ύφεση, τους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξεγέρσεων στην Κωνσταντινούπολη, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και την προσφυγική κρίση. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην υλοποίηση της cross-media διαδραστικής πλατφόρμας, “THE REFUGE” (Το καταφύγιο), που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το iMEdD, και στον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία.
Το 2017 δημοσίευσε το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο “Trapped” (Παγιδευμένοι), στο οποίο απεικονίζει τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και του Βαλκανικού μεταναστευτικού δρόμου. Το 2022 δημοσίευσε το βιβλίο με τίτλο “Kiev under Siege” (“Κίεβο υπό πολιορκία”) που περιγράφει τη ζωή των ανθρώπων που αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της πόλης.
Ο Νίκος έχει δώσει διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής όσο και ως λέκτορας στο New York University (2018, 2019, 2020,2023,2024), το Columbia University School of Arts (2014, 2021), το Πανεπιστήμιο Princeton (2023) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2020-2021), το Athens photo world Festival 2019, στο το Bronx Documentary Center (2014, 2023) κ.α
Πρόσφατα έλαβε υποτροφία από το ινστιτούτο Fulbright στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για το πρόγραμμα “New Media” και δίδαξε στο NYU Tisch school of the Arts ένα μάθημα με τίτλο Φωτογραφία και Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα κάνει ερευνά σε φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία, ενώ εργάζεται για τη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής, αγγλόφωνης, διαδικτυακής, διαδραστικής πλατφόρμας, με τίτλο Επτά Χρονιά Νύχτα (Seven Years of Night) που αφορά την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα 1967-1974 και θα είναι ελευθέρα προσβάσιμη σε ερευνητές, φοιτητές και κοινό, σε συνεργασία με το NYU.
Μεταξύ των βραβείων του συμπεριλαμβάνονται, POY 2021, 2020, 2016, 2014, World press Photo 2017, NPPA 2014, CHIP 2012 and PX3 2020, 2016, 2014, 2013, 2012 and VISUALLEADER 2016
Οι φωτογραφίες του μεταξύ άλλων έχουν εκτεθεί στο Roma Fotografia, Museum of Photography, Thessaloniki, Kolga Tbilisi Photo Festival, Angkor Photo Festival, Cambodia, Contemporary Museum of Cologne, House of Photography, Hamburg, Zingst Photo festival, Athens Photo Festival, Moving Walls 21, Open Society Foundation, New York, Visa Pour L’ Image Festival.
Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στους The New York Times, στο TIME, στο Newsweek, στο Stern, στο Der Spiegel, στην Die Zeit, στους Financial Times, , στους Sunday Times, στον Independent, στον Guardian, στο XL Semanal, στο Gente, στο Bloomberg, στο Internazionale, στην L’Esspreso και αλλού.
- Συμμετέχει στα μαθήματα:
- How to tell a story,
- Personal Narratives